De Cirkel Rond – de oorsprong

Op een mooie dag loop ik, op weg naar een coachingsopdracht, langs een kunstwerk: een metalen buis in een enorme cirkel gebogen. Op twee punten vastgeklonken aan de straat. Ik ben er doorheen gestapt en op een afstand keek ik ernaar. Vanuit een bepaalde invalshoek zag ik een boom in de cirkel.

Het kunstwerk liet me niet los. De hele weg bleef ik erover nadenken en opeens zag ik het: de vergelijking met de contactcirkel van Jozeph Zinker (Gestalttherapeut) . Een metafoor voor ontmoeten en behoeften delen.

Wij mensen kunnen niet zonder de ander. We zijn erop ingericht om te leren van elkaar, elkaar te helpen, te relateren aan elkaar. De boom staat voor het leven, je ontwikkeling, je groei. 

In de cirkel kun je drie details waarnemen: een onderbreking, een knoop en een ontmoeting van twee pijlen. Soms kan de cirkel onderbroken zijn door vervelende gebeurtenissen in je leven. Je kunt  moeilijk contact maken, door pijn, boosheid, onmacht. Soms kan er een knoop in zitten en verloopt het contact heel ingewikkeld. En soms ontdek je de twee delen van jouw cirkel en wordt hij weer heel en rond. Door ontwikkeling, verwerking, herstel van vermogen om te verlangen. Tenslotte kun je soms je wortels kwijt zijn, kun je niet meer voelen waar je vandaan komt.

En als je het dan allemaal na verloop van tijd op een afstandje bekijkt, zie je misschien wel gewoon een boom in bloei met een soort van regenboog erboven. De eenvoud van het leven; de cirkel rond!  

Lees hier meer over wie ik ben.